.....Σελίδες της εφημερίδας "ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ" ....νέες εκδόσεις, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ποίηση, παιδικό βιβλίο, λογοτεχνικά περιοδικά......... ....για την παρουσίαση του βιβλίου σας στείλτε μας ένα αντίτυπο στην δ/νση: Για Πόπη Βερνάρδου, Μεσολογγίου 12, Ανατολή Νέα Μάκρη 19005 τηλ. επικοινωνίας: 22940 99125

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

Μετάφραση [Translate]

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΔΕΣΜΟΣ" ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


 Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝ. ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΥ


Η είσοδος του βιβλιοπωλείου


Είναι οι στιγμές που νιώθεις ένα σκίρτημα χαράς για την καταγωγή σου. Για την Ελλάδα που μας πληγώνει και την πληγώνουμε. Για την Ελλάδα που ζει μια νέα περίοδο, κρίσιμη στην ιστορία της, χωρίς να το αντιλαμβάνονται ορισμένοι, ενώ άλλοι κοιτάζουν τι έχουν να κερδίσουν απ’ αυτή την κρίση.
Κι’ όμως ο Έλληνας εφόσον βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου αναδεικνύεται η ικανότητα, υποστηρίζεται η γνώση και αναγνωρίζεται η προσπάθεια, μπορεί να επιτύχει πολλά.
Στο Παρίσι στην οδό Βαντάμ (Vandamme) στο υπέροχο Μονπαρνάς (Montparnasse) θα βρούμε το βιβλιοπωλείο Δεσμός. Ένα βιβλιοπωλείο το οποίο δεν πουλάει μόνο βιβλία. Προάγει την Ελληνική γλώσσα και παιδεία, αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό, παράγει γνώση και είναι, όπως ο τίτλος του, ένας πραγματικός δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Παρενθετικά να σημειώσουμε ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών είναι φιλέλληνες. Αγαπούν τον τόπο που γέννηση τη Δημοκρατία και τις επιστήμες, και αποδέχονται ότι μήτρα του δικού τους πολιτισμού είναι η αρχαία Ελλάδα. Σέβονται την Ελλάδα σε αντίθεση με τους αυτόχθονες που πράττουν το αντίθετο.
Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1983 από το Γιάννη Μαυροειδάκο που πασχίζει ακατάπαυστα από τότε να παραμείνει αντάξιο της ονομασίας του, αναλαμβάνοντας το ρόλο του ακαταπόνητου πρεσβευτή της Ελληνικής και Γαλλικής λογοτεχνίας στις δύο χώρες.
Σε αυτά τα 29 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας έχει οργανώσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις οι σημαντικότερες των οποίων είναι:
-Εκδηλώσεις διάρκειας μιας εβδομάδας αφιερωμένες στην Ελληνική λογοτεχνία.
-Βραδιές αφιερωμένες σε ποιητές, μυθιστοριογράφους ή μεταφραστές.
-Συζητήσεις, συσκέψεις στρογγυλής τράπεζας, ραδιοφωνικές εκπομπές και εβδομάδες Ελληνικού κινηματογράφου.
Επίσης από το 1997 και μετά ο «Δεσμός» με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία της Ελληνικής πρεσβείας στη Γαλλία, ξεκίνησε την Ελληνική συμμετοχή στο ετήσιο σαλόνι βιβλίου στο Παρίσι (Salon du Livre de Paris). Στις πέντε μέρες λειτουργίας της έκθεσης το προσωπικό του βιβλιοπωλείου ετοίμαζε και διακινούσε στους 200.000 επισκέπτες, πάνω από 200 βιβλία μεταφρασμένα στα Γαλλικά, εκατό και πλέον Ελλήνων συγγραφέων.
Παράλληλα ο «Δεσμός» συνεργάζεται με πολλούς κρατικούς Οργανισμούς στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Πολιτισμού στη διοργάνωση εκθέσεων, ενώ βοηθάει δεκάδες δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, στις έρευνές τους σχετικές με Έλληνες συγγραφείς.



Ο Γιάννης Μαυροειδάκος (δεξιά) με τους δημοσιογράφους, Νίκο
Αλιάγα και Β. Καραβασίλη σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου


Μαθήματα Ελληνικών

Ο Γιάννης Μαυροειδάκος όμως έχει προχωρήσει και σε μια άλλη εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του βιβλιοπωλείου παραδίδονται μαθήματα νέων Ελληνικών σε Γάλλους που θέλουν να έρθουν κοντύτερα στα Ελληνικά γράμματα. Μέσα στη σεμνή και ωραία διαμορφωμένη αίθουσα περνούν κάθε σχολικό έτος 40 με 50 μαθητές. Όλοι τους φυσικά δε μιλούν στη συνέχεια Ελληνικά, όμως εξοικειώνονται με την Ελληνική γραφή και έρχονται κοντύτερα στην Ελλάδα.
Στα 29 χρόνια λειτουργίας του ο «Δεσμός», μέσα από την καθαρά βιβλιοπωλική δραστηριότητά του, προώθησε λογοτεχνικά κείμενα στα ελληνικά ή μεταφρασμένα στα γαλλικά, βιβλία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, λεξικά, μεθόδους εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, χάρτες, τουριστικούς οδηγούς.
Καθημερινά περνούν από το βιβλιοπωλείο Γάλλοι στους οποίους δίνονται πληροφορίες για την Ελλάδα. Είναι χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης.

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Δεσμός με
αφιέρωμα στη Θεσσαλία


Το περιοδικό
Παράλληλα ο Γιάννης Μαυροειδάκος εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό Desmos / Le Lien, στα Γαλλικά και στα Ελληνικά. Ξεκίνησε την έκδοση το 1999. Έχει 400 και πλέον συνδρομητές, ενώ 300 τεύχη διανέμονται από τα βιβλιοπωλεία.
Ένα εξαιρετικής ποιότητας περιοδικό, ξεχωριστό, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή στην Ελλάδα μέσα από το βλέμμα Γάλλων και Ελλήνων δημιουργών, αναφέρεται σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας μέσα από κείμενα συγγραφέων, φυσικά υπάρχει βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και μικρές μελέτες, άρθρα και αναλύσεις για τη σύγχρονη Ελλάδα. 
Λέει ο κ. Μαυροειδάκος για το περιοδικό: «Τελικά, η προσπάθειά μας με το περιοδικό να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε αυτό που ο Γιώργος Σεφέρης, σ’ ένα κείμενό του γραμμένο στα Γαλλικά το 1944 ονόμαζε “πνευματική συναλλαγή της Γαλλίας και της Ελλάδας” μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε. Είναι αναμφίβολο ότι μαζί με το βιβλιοπωλείο και τις άλλες εκδόσεις του Δεσμού, το περιοδικό Desmos- Le Lien, δημιούργησε ένα πυρήνα πολιτιστικής δράσης, ιδιαίτερα επωφελή για την Ελληνική παρουσία στην Γαλλία.


Όταν γίνονται εκδηλώσεις η οδός Βαντάμ κλέινει. Η φωτογραφία
είναι από εκδήλωση τη δεκαετία του '80


Ανεκτίμητη προσφορά

Για το Γιάννη Μαυροειδάκο δε θα γράψουμε πολλά πράγματα. Όσα έχει δημιουργήσει στο Παρίσι δείχνουν από μόνα τους την ποιότητα του ανδρός. Σεμνός και λιτός όπως ο τόπος καταγωγής του η Μάνη. Βρέθηκε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1967 για σπουδές στον κινηματογράφο. Εκεί τον βρήκε η δικτατορία, αλλά εκεί βρήκε και αυτός ένα απάνεμο λιμάνι που τον βοήθησε να δουλέψει, ν’ αναδειχθεί και μέσα από το «Δεσμό» να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Η προσφορά του Γιάννη στην Ελλάδα είναι ανεκτίμητη. 
Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το βιβλιοπωλείο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση: http://www.desmos-grece.com/

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Παρουσίαση βιβλίου της Μάρω Λεονάρδου με τίτλο "Σώστε τις ψυχές μας"



SOS Save Our Souls
Σώστε τις ψυχές μας



H «Άνεμος εκδοτική», και η Μάρω Λεονάρδου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου, με τίτλο «SOS Save Our Souls».
Για τη συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσουν ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης και η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της «Άνεμος εκδοτική», Γιάννης Φιλιππίδης.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Παναγιώτης Μπουγιούρης και Γεωργία Ζώη.
Τη βραδιά ντύνει μουσικά η Ζωή Παπαδοπούλου.
Στα πλήκτρα την συνοδεύει ο συνθέτης Νεοκλής Νεοφυτίδης.
Σας περιμένουμε την Τρίτη, 15 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ. στο Cafe Bar Restaurant
«Brasserie Valaoritou», Βαλαωρίτου 15, Κολωνάκι.


Περισσότερες πληροφορίες:

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Κυκλοφόρησε το περιοδικό HOT DOC του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη


Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης επιστρέψει στον έντυπο τύπο, σε μια περίοδο που τα πολιτικά, κοινωνιολογικά, οικολογικά κ.ά. περιοδικά, ακόμα και εκείνα του Life Style, κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Τα ”καυτά ντοκουμέντα” είναι ένα δημοσιογραφικό περιοδικό και το αξιολογούμε κατ΄ αρχάς ως πολύ καλό, τόσο στη θεματολογία του όσο και στο στήσιμό του. Το εξώφυλλο δεν μας ταιριάζει και πολύ με το εσωτερικό γραφιστικό στήσιμο του περιοδικού αλλά δεν το σημειώνουμε ως πρόβλημα.
Το περιοδικό θυμίζει την ελληνική έκδοση του News Week (TΕΜPΟ) του δημοσιογράφου Θοδωρή Καλούδη πριν από 15 (;) χρόνια που δεν “άντεξε επειδή ήταν πολύ καλό” σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του εκδότη. Η αξιολόγηση ως “πολύ καλό” είχε γίνει από το Σεραφείμ Φυντανίδη.
Ευχόμαστε το HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη να πάει καλά… και όχι μόνο να το ευχόμαστε αλλά και να το στηρίξουμε. Δηλαδή να το αγοράζουμε… Τα ποιοτικά περιοδικά και οι έντιμες προσπάθειες πρέπει να αναγνωρίζονται και να στηρίζονται. Τιμάται μόνο 2,5 ΕΥΡΩ
Δείτε και την προβολή του ΕΔΩ στο “Κουτί της Πανδώρας”

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης μιλάει για τη διαφθορά και την ευσυνειδησία

 


Eνώ ψάχνουμε τις χαμένες αξίες μήπως και ξαναστήσουμε αυτό τον κόσμο από την αρχή και επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας σε αυτόν; Ο Καστοριάδης μιλάει για τη μόνη αξία που επικράτησε στην σύγχρονη καπιταλιστική οικονομία: την ανάπτυξη της παραγωγής και τον πλουτισμό. Ο μεγαλύτερος έλληνας στοχαστής και φιλόσοφος του 20ου αιώνα με μεγάλη διορατικότητα μιλάει για την προσπάθεια όλων, από τον μισθωτό ως τον καπιταλιστή «να φάνε όσα περισσότερα μπορούν», για το πρόβλημα της «διαφθοράς», για την ευσυνειδησία, για το πώς ο μόνος φραγμός στις πράξεις μας έγινε ο φόβος και όχι οι προσωπικές μας αξίες.

Σε μια Ελλάδα της «κρίσης» όπου μόνος στόχος είναι η «ανάπτυξη της οικονομίας», χωρίς κοινωνικά αντανακλαστικά, φωνές σαν του Καστοριάδη ακούγονται πιο επίκαιρες από ποτέ και βοηθούν να φτάσουμε στην «ουσία» που όλοι τεχνηέντως αποφεύγουν.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το βιβλίο του Η Άνοδος Της Ασημαντότητας.
doctv.gr

___________________________________