.....Σελίδες της εφημερίδας "ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ" ....νέες εκδόσεις, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ποίηση, παιδικό βιβλίο, λογοτεχνικά περιοδικά......... ....για την παρουσίαση του βιβλίου σας στείλτε μας ένα αντίτυπο στην δ/νση: Για Πόπη Βερνάρδου, Μεσολογγίου 12, Ανατολή Νέα Μάκρη 19005 τηλ. επικοινωνίας: 22940 99125

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

Μετάφραση [Translate]

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας: μια βράβευση


 της Βασιλικής  Πιτούλη*   

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι στον 5ο Ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Διηγημάτων Φανταστικής Λογοτεχνίας ο συγγραφέας Μιχάλης Μανωλιός (και μέλος της) κατέκτησε το πρώτο βραβείο ΑΕΟΝAWARD 2010 με το διήγημά του «Αίθρα». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και δημοσίευση της αγγλικής μετάφρασης του διηγήματος (που έκανε η Θάλεια Μπίστικα) στο ιρλανδικό περιοδικό Albedo One. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό διήγημα της Λογοτεχνίας του Φανταστικού εμφανίζεται στο εξωτερικό, μεταφρασμένο σε κάποια διεθνή ανθολογία ή ένα διεθνές φεστιβάλ, αλλά η βράβευση του διηγήματος «Αίθρα» αποτελεί σαφώς ένα ποιοτικό άλμα στην ελληνική εκπροσώπηση του είδους για τους παρακάτω, κυρίως,  λόγους:
Α) Είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές βραβείο εγνωσμένου κύρους απονέμεται σε ένα διήγημα που γράφτηκε στα ελληνικά, πρωτοδημοσιεύτηκε σε ελληνικό περιοδικό (και συγκεκριμένα στο περιοδικό Κόμικς & Επιστημονικής Φαντασίας «9», τεύχος #64, 5 Σεπτεμβρίου 2001) και περιλαμβάνεται σε μια ελληνική συλλογή διηγημάτων («…και το Τέρας», Τρίτων, 2009).
Β) Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από πρόσωπα σεβαστά στο χώρο της λογοτεχνίας του Φανταστικού (Ίαν Γουώτσον, Ανν ΜακΚάφρεϋ, Μάικ Ρέσνικ και Σμα Μίλαρ) βράβευσε επίσης για πρώτη φορά στην πεντάχρονη ιστορία του διαγωνισμού – και μάλιστα με το πρώτο βραβείο – διήγημα μη αγγλόφωνου συγγραφέα, τοποθετώντας στη δεύτερη και Τρίτη θέση έναν Αμερικάνο και έναν Ιρλανδό συγγραφέα που φυσικά έγραφαν στη μητρική τους γλώσσα.  
Για όλα τα παραπάνω, η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) που, από το 1998 που ιδρύθηκε, σταθερά υποστηρίζει τη διάδοση της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα και έμπρακτα προωθεί την ελληνική δημιουργία του είδους, έχει πραγματικά κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη.
Το Δ. Σ. της ΑΛΕΦ
Ποιοι είμαστε
Η ΑΛΕΦ είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της Επιστημονικής Φαντασίας και των τεχνών του Φανταστικού. Είμαστε επιστήμονες, λογοτέχνες, μεταφραστές, εκδότες, δημοσιογράφοι, και άλλοι επαγγελματίες και λάτρεις του είδους. Για να πραγματοποιήσει τους σκοπούς της, η ΑΛΕΦ διοργανώνει τακτικά κάθε 15θήμερο εκδηλώσεις: Κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις, αναγνώσεις διηγημάτων, bazaar βιβλίων και κόμικς, παρουσιάσεις ελλήνων και ξένων συγγραφέων, τιμητικές εκδηλώσεις, κ.λ.π. ενώ έχει πλέον θεσμοθετήσει τοSFF-rated, το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της είναι η έκδοση του περιοδικού Φανταστικά Χρονικά, και η διοργάνωση Λογοτεχνικών Εργαστηρίων, μια γόνιμη εμπειρία για τους μετέχοντες συγγραφείς. Η ΑΛΕΦ επιδιώκει την επικοινωνία και συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς όπως Η λέσχη Φίλων του Τόλκιν, το ίδρυμα Βαγγέλης Κοτρώνης, το φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου, το φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας Ερμούπολης, το ελβετικό Μουσείο Φανταστικού Maison d’ Ailleurs κ. ά.
Τι δεν είμαστε
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΑΛΕΦ δεν ασχολείται με αποκρυφισμό και μαγεία, δοξασίες αμφιβόλου επιστημονικού περιεχομένου (UFO, παραψυχολογία, κ.λ.π.) και θεωρίες συνωμοσίας. 
Πού θα μας βρείτε
Ο δικτυακός μας τόπος είναι: http://www.alef.gr Νέα πρόσωπα είναι δεκτά. ΑΛΕΦ – Γ. Μπλέσσα 32 Τ. Κ. 15669 Αθήνα Τηλ. 2106540335

http://bibliofagos.vasilikipitouli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου